Reseberättelser 2012

Kort reseberättelse från resa till Stockholm och Åland 27-28/11 -11 (Brita Olsson)
Aktiva Seniorer har gjort en kombinerad buss- och båtresa. Först en stämningsfull och mäktig adventskonsert i Blå Hallen i Stockholms stadshus. Musiken, ljusspel och den vackra miljön - allt samspelade på ett utsökt sätt och bidrog till att framkalla den rätta julkänslan. Därefter väntade det rikliga julbordet på Cinderella, som avhöll sig från att gå ut på Ålands hav. På grund av den hårda stormen med orkanvarning ankrade fartyget i lä vid Arholma under natten. Många passagerare var nog tacksamma för det.

Kort reseberättelse från resa till Metropolitanoperan i Filipstad 14/4 -12 (Brita Olsson)
En busslast operaintresserade Aktiva Seniorer har åkt till Filipstads Folkets hus för att uppleva Verdis La Traviata i direktsändning från Metropolitan i New York. Librettot bygger på boken Kameliadamen av Alexander Dumas d.y. En dramatisk och gripande föreställning med världsberömda artister. 

13-18/5 -12 Resa till St Petersburg via Helsingfors och Karelska näset.
Aktiva Seniorer reser i österled (Lars Carlsson)
Likt vikingarna beslöt Aktiva Seniorer resa till floden Nevas utlopp i Finska Viken. Vi for till St. Petersburg.
Vi valde att via Helsingfors åka med en finsk buss längs Finska Viken. Vi passerade flera från den svenska historien välkända platser. Vår kunniga guide gav oss en intressant historielektion.
Att passera den ryska gränskontrollen var ett under av byråkrati. De påfallande unga gränspoliserna var som utrustade med stenansikten. Vår buss genomsöktes även underifrån. Efter någon timme släpptes vi igenom. Vi nådde Viborg där vi kunde se det ståtliga 1300-tals slottet som fram till 1809 var svenskt. Själva staden gav ett något slitet intryck. Vi fortsatte genom det skogiga  Karelska näset. Det var bla här som den finska armén kämpade under det sk Vinterkriget och under  Fortsättningskriget. Guiden gav oss en historisk återblick som gav  minnesbilder. Så nådde vi framemot kvällen St Petersburg, denna miljonstad vid Nevas utlopp i Finska viken. Vi inkvarterades på ett jättehotell med 825 rum.
Följande dag tog de perfekt svensktalande ryska guiderna ut oss på en stadsrundtur i det strålande sommarvädret. Vi kunde genast konstatera att St Petersburg är en mycket vacker stad  byggd kring den slingrande floden och genomkorsad av en mängd kanaler. Vi fann att staden mycket väl kunde kallas ”Östersjöns Venedig”.  Stadstrafiken var nära nog kaotisk. Majoriteten av bilarna var av västerländska och japanska fabrikat och påfallande nya. Vår finske chaufför, som kör till St Persburg varannan vecka, lotsade vår buss genom trafiken ibland genom att köra runt stoppen via smågator.
Husen längs floden var magnifika, guldet på de många katedralernas lökkupoler lyste bländande i solskenet. Av den ”grå” sovjettiden syntes inga spår utom möjligtvis i en del bostadsområden, där husens arkitekttur var av typisk sovjetisk stil.  
Vi besökte en ortodox katedral, där det pågick en mässa. Vi kunde lyssna till den typiskt ortodoxa sången/liturgin.
Vi gjorde en rundvandring i delar av ”Vinterpalatset” och besåg  dess konstskatter , bla en av världens förnämsta samlingar av Rembrants konst.  Vi besökte pansarkryssaren Aurora, som 1917 seglade uppför Neva och sköt det första skottet under Ryska revolutionen.
Påföljande dag for vi  några mil sydväst ut mot ”Sommarpalatset” Vi passerade ett minnesmonument som visade hur långt tyskarna kom under sin belägring av Leningrad 1941—44. När vi steg ur bussen vid palatset möttes vi av en sextett iförda vackra tsaruniformer, som hälsade oss genom att spela vår nationalsång. Hur visste de att vi var svenskar?  Den ryska guiden förklarade att  man måste boka tid för palatsbesök för att slippa köer, Vår ankomsttid var därför känd av musikerna. Vi kände oss mycket väl mottagna.
Sommarpalatset  måste nog anses vara en av världens vackraste byggnader både vad avser utsida som invändigt. Salongerna var prydda med guldornament  och enorma guldinramade speglar.  Marmortrappor och golv i ”trämosaik”. Salongerna var tidstypiskt inredda. Det hela blev  blev en verklig ”high light".  Under andra världskriget evakuerades alla konstföremål till Sibirien. Slottspersonalen utbildades till luftvärnssoldater, som bemannade den stora mängd lutvärnskanoner, som placerats på palatsets tak. Endast en bomb träffade palatset. Samma sak gjordes på Vinterpalatset, som förblev oskadat under kriget.
Vi intog våra måltider på olika ställen. God mat, perfekt service. Endast vatten serverades. Ville man ha vodka. öl eller vin fick man betala extra. Priserna var inte mycket lägre än hemma i Sverige. En kväll åt vi middag i Nikolajpalatset (ärkehertig Nikolaj var kronprins) . Efter maten tittade vi på en ”folkloreföreställning”. Mycket dans, bla kosackdans, och balalajkamusik. Det var en magnifik föreställning av nära nog  världsklass.
Vi var naturligtvis nyfikna på hur det såg ut i affärerna. Vi besökte en galleria. Vi strosade genom en rysk motsvarighet till ICA/Domus. Utbudet var ungeför som hemma. En 30-gramsburk äkta rysk kaviar kostade dock 400 kr medan fint inhemskt vin kostade 40 kr.
På hemvägen stannade vi alldeles i utkanten av en förstad och tittade  på ett monument som visade var finska gränsen gick 1939.  Det är inte utan att man förstår varför Stalin gav order om anfall mot Finland 1939. Han ville skydda den fantastiska staden med dess många kulturskatter. Eller som den ryska guiden sa: ”Vi har alltid velat bevara vårt kulturella arv oavsett vilken regim vi har haft.”
Till slut en liten reflexion: Om man med bilen kör upp på E 18 vid Bjurtjärnskorset och kör på samma europaväg österut i ca 67 mil + båtresa når man St Petersburg. Vi kristinehamnare bor således vid en väg som direkt för oss till inte alltför välkända trakter.