Referat från möten

Här hittar du årets mötesreferat. För att se en lista på tidigare referat från 2012 framåt klicka här.

För referat våren 2012 (inkl dec -11) klickar du här.
För referat hösten 2012 klickar du här.
För referat från 2013 klickar du här.
För referat från 2014 klickar du här.
För referat från 2015 klickar du här.
För referat från 2016 klickar du här.
För referat från 2017 klickar du här.
 

Tisdag 16/1 2018 Församlingshemmet (Brita Olsson) 

Roland Svensson

Aktiva Seniorer har traditionsenligt bevistat Trettondagskonserten i Karlskoga, där Wermland Operas orkester med dirigenten Jan Stigmer underhöll med bl.a. Straussmelodier och Vivaldis Vintern.

Vid säsongens första möte i församlingshemmet visade Roland Svensson, Björneborg, 200 sköna bilder av djur och natur i Kristinehamns omgivningar. Genom att ordna ett gömsle nära ett trafikskadat vilt har han lyckats fotografera kungsörn, havsörn och ormvråk på nära håll. Många älgar finns representerade alltifrån de små brunpälsade tvillingkalvarna, som diar sin mor och växer upp till långbenta tonåringar till de bredbringade, imponerande 16-taggade tjurarna. T.o.m. björn och lodjur har Roland Svensson lyckats fånga på bild. Rådjur, kronhjort och dovhjort är vanligare, och vildsvinen börjar finnas även i våra trakter. Tack vare ett orrgömsle fick vi se enastående vackra bilder av brunstiga orrhannar, som slåss om de mindre iögonfallande honorna. En spelgalen, glänsande tjädertupp utgjorde också ett anslående motiv, liksom gräsand, kanadagäss och knölsvan vilande på en blank vattenspegel.
Bilderna har en sådant djup och sådan skärpa - man förstår att fotografen inväntat rätt tillfälle under många tålamodskrävande, kalla timmar. Mycket tacksamma att få se det vackra resultatet var vi seniorer.

Tisdag 13/2 2018 Församlingshemmet (Brita Olsson) 

Roland Svensson

Aktiva Seniorer har haft välbesökt föreningsstämma i församlingshemmet, där ordföranden Lena Bergkvist hälsade välkommen. Leif Jonsson valdes att leda förhandlingarna.

Av verksamhetsberättelsen framgår att föreningen arrangerat bussresor, musikprogram och föredrag. Längsta resan gick till Norges fjäll och fjordar, men man har även rest i Sverige: till Lena och Gösta Linderholm i Strängnäs, till Monica Zetterlund Museet i Hagfors, till Lunedets julbord plus tvådagars resa till Oscarsrevyn och båtfärd med M/S Birka till Mariehamn. Musikresorna gick till trettondagskonsert i Karlskoga samt till Karlstad med musikalen Evig jul.

Bland de åtta föredragen kan nämnas Gunnar Edströms På vandring bland kändisar och hus i Kristinehamn, Hanna Åsanders Fysisk utveckling i Kristinehamns kommun, Sören Dalevis Han hette inte Luther och Lena Hellströms De blå bergen.

Studiecirklar har bedrivits i historia, litteratur, konst och musiklyssning. Medlemsantalet var 457 (tidigare 414). Årsavgiften 120:- förblev oförändrad. Referat av föreningens aktiviteter har varit införda i NKP. Föreningen har egen hemsida med adressen:
www.aktivaseniorerikristinehamn.n.nu.

Styrelsen 2018: ordförande Lena Bergkvist (omval) v. ordförande Julika Försth (omval), kassör Jan Franklin (omval), Annika Andersson, Hans Forsberg, Gullevi Sandling, Per-Olov Olsson (alla omval), Annika Hultgren (nyval).
Revisor Inger Jonsson-Lampa, suppleant Ingrid Gustafsson (båda omval). Valberedning Siv Eliasson, Britta Wedberg, Bertil Kruckenberg (alla omval).

Leif Jonsson tackade styrelsen för deras gedigna arbete med lockande och omväxlande program. Lena Bergkvist tackade Leif Jonsson, Gullevi Sandling och Inger Jonsson-Lampa. Hon tackade även avgående Inger Widström och välkomnade nya styrelse-medlemmen Annika Hultgren.

Därefter bjöds på underhållning av riksspelemannen Per-Thomas Eriksson, som inte bara trakterade fiol och nyckelharpa utan även dansade och sjöng medryckande på både värmländska och finska. Det var låtar från finnmarken och Skottland och som avslutning Dan Anderssons finstämda Jag väntar vid min mila. Föreningen bjöd på kaffe och semla.

/per-thomaseriksson180213_2.jpg   

 

 Tisdag 13/3 2018 Församlingshemmet (Brita Olsson) 

Lasse Anrell

Aktiva Seniorer har haft möte i församlingshemmet med journalisten och författaren Lasse Anrell som medverkande. Ett riktigt dragplåster tydligen, ty publiksiffran slog nytt rekord. Alla fick dock en stol att sitta på.

Lasse Anrell har alltigenom värmländska gener med rötter både i Arvika, Degerfors och Väse, och i boken Mitt Värmland har han samlat en del av sina krönikor. Själv har han sedan barndomen alltid värnat om det värmländska, alltifrån Sven-Ingvars och Gunde Johansson i Hylands hörna till Färjestad och Stefan Holm. Men det är ju faktiskt så att alla i Sverige vill vara värmlänningar säger Anrell, beroende på att så många kända sympatiska personer kommer från Värmland. T.ex. Lars Lerin, Ernst, Mia Skäringer, Christer Sjögren. Värmland är ett stort turistmål med annonser varje helg i stockholmstidningaarna.

Lasse Anrell läste första krönikan i boken: Varför ska en sådan som jag skriva en bok om Värmland?. Där säger han att ingen är mer värmlänning än jag. Värmland har präglat honom från barndomen trots uppväxten i en stockholmsförort. Men somrarna tillbringade han alltid hos släktingar i Värmland. Ingen fick säga något negativt om Värmland, han var en riktig värmlandstaliban.

Krönikornas innehåll varierar från Selma och Kenny Bräck till pelargoner och en dag på vårdcentralen och är illustrerade med foton av författaren. Och alla gennomsyras av Anrells humor och hans innerliga kärlek till Värmland och allt värmländskt.

 

 Tisdag 10/4 2018 Församlingshemmet (Brita Olsson) 

Ann-Britt och Yngve Nyberg

 Aktiva Seniorer har haft möte i församlingshemmet, där ordföranden Lena Bergkvist välkomnade Ann-Britt och Yngve Nyberg, som berättade om sin resa i Peru i inkaindianernas fotspår. De ställde upp med kort varsel i stället för Marie Rådbo, som blivit sjuk.

 Peru är en demokratisk republik med 32 milj. invånare (58% mestiser, 27% indianer, 5% vita). Huvudspråket är spanska och religionen romersk katolsk.

 Inkariket varade 1450-1550, och Cuzco var deras huvudstad. Inka var namnet på härskaren och hans familj. De var ett fredligt folk, duktiga på jordbruk och arkitektur, som trodde på himmel, jord och en undre värld, representerade av kondoren, puman och ormen. De saknade skriftspråk, men kommunicerade genom knutbrev, vilkas kod man ännu inte lyckats tyda.När spanjorerna invaderade krossade de inkariket med gevär, sjukdomar och hästar.

 Cuzco ligger mitt i Anderna på 3400 m.ö.h. och höjdsjukan drabbar de flesta turister med trötthet och huvudvärk. Det gäller att ha bra syreupptagningsförmåga. En vacker stad med traditionellt torg omgivet av katedral och guvenörspalats. Utanför stan kan man se en Kristusstaty liknande den i Rio. På de talrika marknaderna handlar man allt från grönsaker och frukt till kött och textilier. Basfödan potatis finns det 3000 sorter av. Mat finns det gott om, däremot inte pengar. Jordbruket kan man verkligen klassa som ekologiskt och drivs småskaligt helt utan jordbruksmaskiner med enkla träredskap. Man ser inte heller boskapshjordar utan i stället enstaka djur, ofta tjudrade. Av lamadjuren får man kött, mjölk och den fina långfibriga ullen. Grillat marsvin anses som en delikatess och smakar som kyckling.

 Resans huvudmål var förstås Machu Picchu nordväst om Cuzco. Det var en bortglömd övervuxen inkastad tills den återupptäcktes 1911. Klassat som ett av världens underverk är det ett mycket stort, vackert och imponerande område 2430 m.ö.h. Man tror att det varit ett lantställe för inkan med tempel, palats och bostäder för 700 personer. Från början en bergstopp, vars material man använde på plats, och där varje sten är anpassad till nästa utan cement i hus, trappor och terasser.

 Den populära inkaleden med guide tar fyra dagar att vandra, och måste bokas långt i förväg.
 
 En annan sevärdhet var Titicacasjön, världens högst belägna 3812 m.ö.h. Där bor cirka 200 personer på vassöar och transporterar sig med vassbåtar. Solpaneler och TV saknades dock inte.

 I Colcadalen kan man skåda den imponerande kondoren, världens största fågel, som inte flaxar utan svävar med hjälp av uppvindar och sina enorma vingar. Den blir bortåt 50 år gammal.

 Slutligen huvudstaden Lima belägen vid havet med 15 milj. invånare och många slumförstäder. Tyvärr är korruption vanlig, hälsosystemet har dålig standard, och någon social försäkring finns inte. Man ser dock inga tiggare.

 Paret Nyberg hann se mycket under sina två veckor i Peru. De kunde också både i ord och bild förmedla sina upplevelser från detta ganska ovanliga resmål på ett mycket levande sätt.

 

Tisdag 15/5 2018 Församlingshemmet (Brita Olsson) 

Anna Skoglund

Aktiva Seniorer har haft terminens sista möte i församlingshemmet med Anna Skoglund, museichef på Rackstamuseet i Arvika, som gäst. Med stor inlevelse och kunskap berättade hon om konstnärskolonin vid Racken och visade även bilder.

Först Haget och Oppstuhaget. I Haget, nuvarande Rackstamuseet, bodde Erik Olsson, bonden och möbelsnickaren, med familj, däribland sonen Christian, född 1858. Fadern drömde om att hans söner skulle bli något annat än lantbrukare och sände iväg dem på gesällvandring i Europa.Christian hamnade i Paris, blev omhändertagen av skulptören Per Hasselberg, och utbildade sig till skulptör under 10 terminer på Akademien. 1893 på själva franska nationaldagen träffar han sin blivande fru Jeanne, 17 år och anslående vacker. Efter bröllopet byggs Oppstuhage hemma i Arvika, ritat av Christian och med många detaljer utförda av honom själv. Året i Sverige medförde en stimulans för Bröderna Erikssons möbelverkstad i Taserud genom Christians nya idéer och hans förbindelser i Stockholm med arkitekter som designade möblerna. Det blev ett ambulerande liv mellan Oppstuhage, Stockholm och Paris. Somrarna tillbringades vanligen i Sverige. Christian var oerhört produktiv som skulptör och hans verk finns över hela Stockholm. Dramatens fasad, Carl von Linné, Bågspännaren, Engelbrekt, St Göran och draken m.fl. Fyra barn föddes i äktenskapet, som upplöstes 1911. Christian gifte om sig och fick tre barn till. Jeanne mötte prins Wilhelm och levde tillsammans med honom, tills hon omkom tragiskt i en bilolycka 1952.

Gustaf 1868-1948 och Maja 1873-1961 Fjaestad är också två stora namn i Värmlands konsthistoria. Gustaf var en slagskämpe och värsting under sin uppväxt, hade svårt att passa in och emigrerade till Amerika. Åter i Sverige vann han flera tävlingar i cykling och skridskoåkning innan han beslöt att bli konstnär. Han kom in på Akademien, och stödet från tre äldre konstnärsvänner (Liljefors, Carl Larsson, Christian Eriksson) betydde mycket. Som nygifta fick Gustaf o hans fru Maja hyra Oppstuhage 1898, upptakten till Rackstakolonin. 1901 flyttade familjen till ett nytt hus på Kampudden vid sjön Racken dit även Gustafs två systrar kom. Maja hade kurser i vävning och omskolade systrarna från finsömmerskor till väverskor. Gustaf var en mycket produktiv målare, inte minst vintertid, och kallades också för snömålaren. Han hade stora framgångar och sålde bl.a. till bankiren Ernest Thiel, som även beställde både möbler, mattor och gobelänger till Thielska galleriet i Stockholm. Maja fick framgång med japanska träsnitt, som var på modet, och hennes blommotiv såldes mycket. Hon bildade 1920 föreningen Arvika Konsthantverk, som kom att betyda mycket för värmländsk hemslöjd.

Björn Ahlgrensson 1872-1918 dyker upp vid Racken 1901. Han hade tillbringat sina barn- och ungdomsår i Paris med föräldrarna. De var båda konstnärliga men dog innan Björn fyllt 20. Han ville bli musiker eller konstnär och antogs vid Konstnärsförbundets skola och fick även ett Parisstipendium. Där lärde han sig förenkla formgivningen genom klart avgränsade färgplan och sågs som ett kommande löfte. Men ekonomiskt blev utbytet uselt. 1901 gifte han sig med Fritz Lindströms syster Elsa. Men var skulle de bo? Björn kände Gustaf Fjaestad, och denne lockade med en ledig stuga vid östra sidan av Racken. Här skapade Ahlgrensson många drömska skymnings- och nattbilder, men också heminteriörer och fina porträtt av hustrun. Han fick aldrig uppleva sin postuma berömmelse, men 6 juni inviger Rackstamuseet en utställning av hans verk, som samlats in från hela Sverige.

Fritz Lindström 1874-1962 ansågs som ett konstnärligt löfte efter studier vid Konstnärsförbundets målarskola och stipendiestudier i Frankrike. Impressionismen med sitt friluftsmåleri påverkade svenska konstnärer, och det blev populärt att bo på landet, att flytta från Stockholm. Fritz svåger Björn Ahlgrensson bodde redan vid Racken och ordnade en ledig stuga, dit familjen Lindström flyttade 1903. Alla konstnärsfamiljerna umgicks, och många författare, skådespelare och andra kulturpersoner kom på besök. Fritz Lindström var en älskvärd och omtyckt person, men inkomsterna uteblev. Han utvecklades till en förnämlig porträttmålare och upptäcktes som landskapsmålare vid en utställning först 1951.

Rackstakolonin fick sitt eget museum 1993. Det är mer än 100 år sedan de kom till Värmland, och deras inverkan på Arvikabygden blev stor och betydelsefull. Anna Skoglund förmedlade sin kärlek till dessa konstnärer med entusiasm och glädje, som resulterade i en ovanligt lång applåd.