Resor och reseberättelser

 

Resor våren 2018

Fredag 12/1 Trettondagskonsert Karlskoga. Avresa S Torget kl 18.00. 
Vinteryra. Wermland Operas orkester med dirigenten Jan Stigmer. 
Jan Stigmer är också solist liksom flera av orkesterns medlemmar. Förutom Straussmelodier spelas t ex Vintern av Vivaldi. Pris för bussresa och konsert 350 kr inkl smörgås och kaffe i pausen. Bindande anmälan till Vänerbuss tel. 0550-34840 5/12 - 21/12. Betalning till bg 817-5358 senast 9/1. Glöm inte att ange namn!

Söndag 15/4 – 16/4 Mamma Mia! The Party… & Cinderellakryssning.
Avresa S Torget kl 7.50.
Benny Andersson och Björn Ulvaeus står för musiken. Härlig stämning på Tyrol vid Gröna Lund i Stockholm. Efter det en kryssning med M/S Viking Cinderella. Pris 1 595 kr. Se medskickat infoblad. Anmälan till Charterbuss tel. 0550-19341 5/2 – 19/2.

Tisdag 22/5 Resa till Övralid och Godegård. Avresa S Torget kl 8.00.
Vårens kortresa går till Heidenstams Övralid med en vidunderlig utsikt över Vättern. Här får vi en guidad visning. På em efter lunch på restaurang Karolinen besöker vi Godegård säteri i nordvästra Östergötland med ett fint porslinsmuseum och ett bruksmuseum. Gårdens storhetstid inföll på 1600- och 1700-talen. Pris för bussresa, bussfika, lunch och inträden 425 kr. Bindande anmälan till Vänerbuss tel. 0550-34840 9/4 – 4/5. Betalning till bg 817-5358 senast 15/5. Glöm inte att ange namn!

28/5 – 2/6 Långresa till Danmark.
Avresa S Torget kl 8.00.
Vi åker buss till Köpenhamn med besök på Tjolöholms slott.  Två övernattningar i den danska huvudstaden med besök på Louisiana. Via Roskilde och Odense tar vi oss till Kolding där vi bor i två nätter. Besök i den gamla staden Ribe och Römö naturreservat. På väg till nästa övernattning i Ålborg besöker vi bl a Jesperhus Blomsterpark. Före hemfärden via Fredrikshamn besök i Hirtshals och Skagen. Se bifogat infoblad. Pris 7 950 kr. Bindande anmälan till Vänerbuss tel. 0550-34840 senast 6/4.

Reseberättelser

För reseberättelser från 2012 inkl nov 2011 klicka här.

12-17/5 2013 Resa till Estland och Lettland (Hans Forsberg)
Du kan se några bilder från resan om du klickar här. En reseberättelse finns här.

23/5 2013 Resa till Skänninge och Vadstena (Brita Olsson)
   Aktiva Seniorer gjorde 23/5 en bussresa till Vadstena, med uppehåll i Skänninge, en av Sveriges äldsta städer från 1248, där den mäktiga Vårfrukyrkan med sina ovanliga trappgavlar fick besök.
   I Vadstena, inte långt från Skänninge, inleddes turen med besök på slottet, ledd av historiskt klädda guider. Slottet är mycket välbevarat, och det enda renässansslott som Gustav Vasa lät bygga i syfte att skydda Stockholm från dansk attack. Tredje våningens salar med möbler och tavlor från 1500-talet imponerade liksom guidens inspirerande berättelse.
   Efter lunch på Munkhotellet var det dags för besök i den ståtliga klosterkyrkan, som började byggas 1369 på begäran av den Heliga Birgitta. I en sammetsklädd kista förvaras där relikerna av både henne och dottern Katarina. I kyrkan finns flera träskulpturer av den Heliga Birgitta, många gravmonument och altarskåp, och man upplever en gripande, högtidlig känsla inför historiens flykt.
   Det gamla klostret, inrymt i Bjälboättens f.d. palats, är numera museum och har även använts som mentalsjukhus och hotell. Den Heliga Birgittas bönekammare finns där bevarad och den kista med hennes stoft, som fördes hem från Rom, där hon dog.
   På hemvägen gjordes uppehåll vid Vätterns väveri. En innehållsrik och minnesvärd dag fylld av historiska upplevelser.

18-23/5 2014 Buss till världsarvet Karlskrona med sightseeing (inkl det gamla örlogsvarvet). Nattfärja till Trestadområdet i Norra Polen med *****-igt hotell, guidade utflykter, museibesök, shopping.
För reseprogram klicka här. Bilder från resan finns här.

5/5 2015 I Maria Langs fotspår. Utflykt till Nora och Pershyttan.
Den 5/5 var en del av föreningens medlemmar på en uppskattad dagsutflykt till Nora. Vi fick åka i Charterbuss nya bekväma buss, som rattades av Henrik. Först fick vi en guidad vandring genom Maria Langs (Dagmar Langes) Skoga (Nora) med många mord i olika bevarade miljöer. Efter det intog vi en god lunch i två gamla restaurangvagnar i Pershyttans bergsmansby. Vid promenader efter maten kunde vi titta på kulturbyns olika byggnader såsom hjulhus, hytta, gårdar och sinnrika kraftöverföringar. Dagen avslutades med enskilda strövtåg i Nora centrum med t ex glassätning (NoraGlass). Vi kom hem just när det började regna. Några bilder från resan finns nederst på sidan.

17-21/5 2015 åkte 48 st medlemmar till f d Svenska Pommern i norra Tyskland med Rügen, Stralsund, Greifswald, Peenemünde, Swinoujscie, Ystad och Kristianstad som viktiga stoppställen. Ett antal bilder finns att titta på om du klickar här.

1/9 2015
gjorde föreningen en uppskattad utflykt till Skultuna Messingsbruk och Anundshögen. En god lunch på Skultuna Brukshotell kompletterade den fina miljön på det över 400 år gamla bruket. På eftermiddagen fick gruppen en entusiastisk guidning av området vid Anundshög strax öster om Västerås. Guide var Bengt Wallén med långvarig kännedom om platsens historia. Anundshögen är troligen från omkring år 1000. Vilken kung som ligger begravd där är okänt. Det finns flera skeppssättningar på området, som också har varit tingsplats. I en fint restaurerad skola från 1877, Badelunda Kyrkskola intill Badelunda kyrka, bjöds vi på eftermiddagsfika innan vi reste tillbaka till Värmland. Några bilder från resan finns nederst på sidan.

15/12 2015 gjorde föreningen en uppskattad utflykt till Lungsunds kyrka, där ett luciatåg från Lundsbergs skola presterade proffsig sång följt av Patrik Rydbeck (flöjt), Bo Bergkvist och Håkan Nordlöf (klarinett) som spelade musik, som passade väl ihop med den vackra kyrkan. Eftermiddagen avslutades med ett läckert julbord i Stallet på Lunedet.
Några bilder från dagen hittar du längst ner på sidan.

24-29/4 2016 åkte en nästan full buss med medlemmar till Holland. Parken Keukenhof, Haag och Amsterdam var höjdpunkterna under resan. En reseberättelse författad av Lena Bergkvist hittar du här. Bilder från resan tagna av Bo Bergkvist hittar du här eller klicka här.

24/5 2016 Den korta vårresan gick till tre Värmländska gårdar - Sillegården, Sahlströmsgården och Bovilgården. Resan var mycket uppskattad av de 53 deltagarna även om det ymniga regnandet under resans senare del tog ner humöret en aning. Bengt Sahlström guidade på Sillegården och Sahlströmsgården med många skratt bland publiken. På Bovilgården guidade Björn Vilson (son till konstnären Bo Vilson) och Leif Nygren (som besökte AS vid mötet på Odd Fellow-lokalen). Några bilder från resan får du fram om du klickar här.

6/9 2016 Den tidiga höstresan gick till Bredsjö Mjölkfår, Måltidens hus i Grythyttan och Herrgården med Qwarnen i Grythyttan. Dessutom guidning i Grythyttans centrum. Resan företogs i bra utflyktsväder i en av Vänerbuss bussar. Mycket duktiga guider gav oss många fakta kring utflyktsmålen och god mat och fika både på fm och em gjorde att resan blev mycket uppskattad. Bilder finns här.

25-26/10 2016 En bussresa till ABBA-muséet på Djurgården i Stockholm förenad med en skaldjurskryss med M/S Birka. Gullevi Sandling har skrivit en reseberättelse:
Vi var 59 Aktiva Seniorer som tog plats i bussarna för att åka till Stockholm. Vid 13-tiden var vi framme vid ABBA-muséet och där fick vi två timmar för att gå runt och titta på alla bilder, scenkläder och monitorer där medlemmarna i gruppen berättade bl a om hur deras respektive karriärer startat och hur de träffades. Björn berättade bl a att han förälskat sig i Agnetha redan innan de träffades. Även om det naturligtvis är gruppen ABBA som står i fokus så kunde man också både se och höra andra Eurovisionsvinnare. Vid olika stationer kunde man också höra hitlåtar från de senaste 100 åren. Själv hörde jag bl a Jussi Björling sjunga ”Ack Värmeland Du Sköna”, bara det en upplevelse. Efter två timmar kände vi oss nöjda med besöket och åkte in till centrala Stockholm för lite tid på egen hand. Regnet gjorde att de flesta hoppade in på närmaste galleria för att ta en fika eller shoppa lite.
Birka avgick 18.00 och precis då var det dags för oss att avnjuta skaldjursbuffén, så vi stod beredda med våra hyttnycklar, när personalen ombord tog bort avspärrningarna och vi fick tillgång till våra hytter. Vi ville förstås fräscha upp oss inför kvällens aktiviteter, men vi är ju dock aktiva seniorer så det fixade vi på en halvtimme. Skaldjursbuffén stod uppdukad och där kunde vi förse oss med hummer, krabba, kräftor, havskräftor, musslor, räkor, både rökta och kokta, ostron, laxröra, skaldjurssallad, hummersoppa osv. Vi lät oss väl smaka av alla delikatesserna. Mätta och belåtna kunde vi sedan roa oss på dansgolvet till Larz Kristerz orkester. Om man föredrog en lugnare variant fanns det möjlighet att bara sitta och lyssna på musik eller helt enkelt bara sitta och umgås över t ex ett glas med något gott i.
Efter frukostbuffén nästa dag erbjöds olika aktiviteter som musikquiz, SPA-behandlingar, shopping, casino eller varför inte eftermiddagsdans till Larz Kristerz. Nu hade regnet dragit bort och vi kunde beskåda den fantastiska skärgården, när vi sakta gled in mot Stockholm igen. Det var glada och nöjda Aktiva Seniorer som återkom till Kristinehamn på onsdagskvällen. Några bilder från resan finns här.

Den första resan till Lena och Gösta Linderholm i Stallarholmen och Strängnäs genomfördes 4/5 2017. Brita Olsson har lämnat följande referat:
Aktiva Seniorer har gjort en dagsutflykt med bl.a. Strängnäs som mål. Där bor konstnären Lena Linderholm och musikern Gösta Linderholm, och första anhalten var Lenas affär och lager i Stallarholmen. Lena skapar både porslin, textilier och bilder, allt präglat av stor fantasi och färgrikedom. Lunchen intogs på Megs Kök där Gösta underhöll med sång och småprat till kaffet. Hans vackra speciella röst håller än.
Avslutningen vid parets stora 1800-tals hus i Strängnäs gjorde ett stort intryck. I trädgården blommade mandelträden, och inomhus upplevde vi ett mycket personligt och ovanligt hem fyllt av antikviteter, konst, böcker, blommor, leksaker, kakelugnar, målargrejer och en uppstoppad svan. Ett hem som återspeglade ägarnas charm och generositet, och vi tog tacksamt emot deras gästfrihet och vänlighet. Det vackra vårvädret bidrog till att alla var överens om att ha upplevt en oförglömlig dag! På grund av det stor intresset ordnas denna resa även 18 maj.

11-16 jun2017 åkte en full buss med aktiva seniorer till Møre og Romsdal fylke i Norge. Här kommer en reserapport skriven av Brita Olsson:
Aktiva Seniorer har gjort en 6-dagarsresa (208 mil) i Norge med start på  Norsk Skogsmuseum i Elverum och övernattning på Fredrik Lööfs fjällhotell i Spåtind.
Nationalparken Jotunheimen med sin snöklädda, mäktiga fjälltoppar gjorde ett djupt intryck liksom det kända Geiranger, där vi bl.a. fick borda Hurtigrutten för en färd på världens mest berömda fjord upp till staden Alesund, vackert utspridd på öar ute vid Atlantkusten. Vi beundrade även den fina välskötta bebyggelsen med blommande trädgårdar och makalösa rhododendrumbuskar. Golfströmmens påverkan är tydlig.
Från Ålesund tog vi oss på slingriga vägar mot de mäktiga vattenfallen i Gudbrandsjuvet, vidare via den berömda Trollstigen med dess 11 nålsögesvängar ner mot Åndalsnes omgivet av fjälltoppar. Vår skicklige chaufför Sören fick verkligen visa sin körkunnighet i de trånga passagerna. Färden fortsatte norrut via färjor och tunnlar till det lilla fiskesamhället Bud i havsbandet.
Därifrån tog vi den berömda Atlanterhaavsveien, ett imponerande vägbygge med 11 broar över mängder av öar, till Kristiansund omgivet av vatten.
Dag fem var det dags att vända söderut via Oppdal och Dombås och genom Gudbrandsdalen till det ärevördiga hotellet Fefor, där överdådig middag väntade. Sista dagen i Lillehammer besökte vi Olympiastadion med hoppbacken där träning pågick, och Maihaugen, där guiden visade runt bland trehundraåriga hus med tidstrogna interiörer.
Resan blev mycket lyckad tack vare många faktorer. Ett bra upplägg med överväldigande vackra naturupplevelser, fina hotell med god mat, tursamt väder, och inte minst vår trygga chaufför Sören och vår kunniga guide Pelle och deras fina samarbete.
Allt skapade en trivsam stämning bland deltagarna, som var mycket nöjda och imponerade. Norge är verkligen värt att besöka!

Den 5/9 2017 gjorde en buss full med aktiva seniorer en dagsutflykt till Hagfors. Efter bussfika vid Ransäters hembygdsgård kom vi till Monica Zetterlund-museet i Hagfors. Monicas lillasyster Margareta, Leif och Jan, som guidade oss i museet, berättade inte bara om Monica Z utan också om Hagfors historia. En viktig del i den var den mycket livliga musikaktiviteten i staden med orkestrar, sångare och revyer. En central händelse var "Eldfesten" i månadsskiftet augusti-september. Efter god lunch på Brukshotellet begav vi oss till Järnvägs- och industrimuseet. Vi förflyttade oss bakåt i tiden till när den smalspåriga (891 mm) järnvägen NKlJ (Nordmark-Klarälvens Järnvägar) var i funktion. Järnvägens sträckning var Filipstad - Hagfors - Karlstad - Skoghall. Många gamla minnen bubblade upp hos oss. På hemvägen var det fikadags med goda kakor vid Lidgården utanför Sunnemo. Vädret var mulet men vi förskonades från regn. Deltagarna verkade vara mycket nöjda med utflykten. Några bilder finns nederst på sidan. (Hans Forsberg)

Den 12/12 2017 var det julavslutning med luciatåg i Lundsbergs kyrka och jullunch i Lunedet.
Brita Olsson skriver: Aktiva Seniorer har gjort en bussresa till Lundsbergs skolas kyrka, där Lucia med 13 tärnor framträdde med ett mycket stämningsfullt och värdigt program.
Efter glögg o pepparkakor utomhus styrdes kosan mot Lunedet och ett överdådigt julbord i trivsam och jullik miljö. En fin avslutning på säsongen.

Några bilder från resan till Nora 5/5 2015 (Hans Forsberg).

 /nora-pershyttan.jpg
  Den ena gruppen med vår Maria Lang-guide framför kyrkan.

/nora-pershyttan-2.jpg
  En av de idylliska gatorna i Nora.

 /nora-pershyttan-3.jpg
  Kommissarie Christer Wijks hem. 

/nora-pershyttan-4.jpg
  Göthlinska gården i Nora.

/nora-pershyttan-5.jpg
  Hjulhuset och museet i Pershyttan.

/nora-pershyttan-6.jpg
  God lunch i restaurangvagnen i Pershyttan.

/nora-pershyttan-7.jpg
  Stånggång, vattenränna och hytta i Pershyttan.

 /nora-pershyttan-8.jpg
  Domaregården, Pershyttan.

 

Några bilder från resan till Skultuna och Badelunda.

Tisdag 1/9 2015 (Hans Forsberg) 

/brannugnsbron_lr.jpg 

Brännugnsbron i Skultuna med stenkistor.

/brannugnsbron_2.jpg

Brännugnsbron sedd från Brukshotellet.

/bengt-wallen.jpg

Vår kunnige guide vid Anundshögen Bengt Wallén.


/runsten.jpg

Runstenen vid Anundshög.


/skeppssattningar.jpg

Några av skeppssättningarna sedda från Anundshögen.


/badelunda-kyrkskola.jpg

Badelunda kyrkskola.


/badelunda-kyrka.jpg

Badelunda kyrka.

 

Några bilder från resan till Lungsund och Lunedet.

Tisdag 15/12 2015 (Hans Forsberg) 

 /lungsund-lunedet-151215.jpg

Lungsunds kyrka.

/lungsund-lunedet-151215-2.jpg

Luciakören från Lundsberg.

/lungsund-lunedet-151215-3.jpg

Patrik Rydbeck, Bo Bergkvist och Håkan Nordlöf.

/lungsund-lunedet-151215-4.jpg

Patrik Rydbeck och Håkan Nordlöf låter sig väl smaka i Stallet på Lunedet.

/lungsund-lunedet-151215-5.jpg

Lena Bergkvist berättar om kommande aktiviteter.

 

Några bilder från Stallarholmen och Strängnäs 18/5 2017 (foto: Hans Forsberg).

 /p1000662.jpg
Fikapaus vid Högsjön.

/p1000666.jpg
Lena Linderholm berättar i affären i Stallarholmen.

/p1000669.jpg
Några av Lenas verk.

/p1000678.jpg
Gösta Linderholm underhåller på Megs Kök & Trevligt med assistans av AS-kören.

/p1000680.jpg
Lena tar emot i Strängnäs.

/p1000684.jpg
Mandelträden utanför Linderholms vackra bostad.

/p1000690.jpg
Mandelträdets blommor.

/p1000693.jpg
Den uppstoppade svanen.

/p1000695.jpg
Den pampiga kakelugnen.

/p1000701.jpg
Lenas rum.

/p1000703.jpg
Utsikt mot domkyrkan från den inglasade altanen.

/p1000712.jpg
Lena och Lena och Gösta.

/p1000714.jpg
Hela gruppen fick inte plats på en bild.

/p1000715.jpg
Här är resten av gruppen.

/p1000717.jpg
Glasspaus vid Strömsholm.

Några bilder från resan till Norge 11-16/6 2017 (foto Bo Bergkvist).

/dsc_0121.jpg
Trollstigen.

/dsc_0184.jpg
Fikarast.

/dsc_0185.jpg

 

Några bilder från Hagforsresan 5/9 2017 (foto: Hans Forsberg).

 Ransäter
Fikapaus vid Ransäters hembygdsgård.

MonicaZ_1
Leif berättar om Hagfors och Monica Zetterlund.

Margareta
Margareta, Monicas lillasyster.

Monicas skivor
Monica Zetterlunds skivor.

Monicas andra finklänning
Monicas andra finklänning.

Julika och Jan
Våra reseledare Julika och Jan.

Uddeholmaren
Uddeholmaren med två passagerare på Järnvägsmuseet.

Elisabeth, Lars och ett lokbiträde.
Elisabeth, Lars och ett lokbiträde. Klart för avgång!

Kerstin med barn och hund på perrongen
Kerstin med barn och hund på perrongen.

Fika vid Lidgården
Fikapaus vid Lidgården, där man också kunde shoppa.