Resor och reseberättelser

 

Resor hösten 2019

OBS! Onsdag 4/9 Dalslands kanal. Avresa S Torget kl 8.00.
Bussfika med fralla efter vägen. Båtresa med 'gamla' båten Storholmen, Baldersnäs-Håverud. Lunch serveras ombord. Stopp i Borgvik på hemvägen. Pris för bussresa, båtresa, lunch och fika 725 kr. Bindande anmälan och betalning till Vänerbuss tel. 0550-34840. Första anmälningsdag måndag 5/8.

Onsdag 30/10 Wermland Opera. Avresa S Torget kl 17.45.
Wermland Opera ger Benjamin Brittens komiska opera Albert Herring. Stadens Lucia ska utses, men detta måste vara en oförvitlig person och var kan man hitta en sådan? Pris 390 kr för bussresa och biljett. Bindande anmälan till Vänerbuss tel 0550-34840. Första anmälningsdag 16/9. Betalning till Aktiva Seniorer bg 817-5358 senast 15/10. Glöm inte ange namn.

Söndag 24/11 Chess på Säffleoperan. Avresa S Torget kl 13.00.
Pris 650 kr. I priset ingår bussresa, biljett samt räksmörgås i pausen. Bindande anmälan och betalning till Vänerbuss tel 0550-34840. Första anmälningsdag 30/9. Se särskilt informationsblad. 

Söndag 15/12 Julbordskryss med Nationalmuseum. Avresa S Torget kl 7.30.
Besök på Nationalmuseum med sopplunch och guidad visning. Båtresa med Birka Cruises samt julbord och underhållning ombord. Pris 890 kr. I priset ingår bussresa, sopplunch, entré till Nationalmuseum med guidad visning, 2-bäddshytt insides, julbord inkl dryck, frukostbuffé. Se infoblad! Första anmälningsdag 4/11. Bindande anmälan och betalning till Vänerbuss tel 0550-34840.

Reseberättelser

För reseberättelser från 2012 inkl nov 2011 klicka här.

12-17/5 2013 Resa till Estland och Lettland (Hans Forsberg)
Du kan se några bilder från resan om du klickar här. En reseberättelse finns här.

23/5 2013 Resa till Skänninge och Vadstena (Brita Olsson)
   Aktiva Seniorer gjorde 23/5 en bussresa till Vadstena, med uppehåll i Skänninge, en av Sveriges äldsta städer från 1248, där den mäktiga Vårfrukyrkan med sina ovanliga trappgavlar fick besök.
   I Vadstena, inte långt från Skänninge, inleddes turen med besök på slottet, ledd av historiskt klädda guider. Slottet är mycket välbevarat, och det enda renässansslott som Gustav Vasa lät bygga i syfte att skydda Stockholm från dansk attack. Tredje våningens salar med möbler och tavlor från 1500-talet imponerade liksom guidens inspirerande berättelse.
   Efter lunch på Munkhotellet var det dags för besök i den ståtliga klosterkyrkan, som började byggas 1369 på begäran av den Heliga Birgitta. I en sammetsklädd kista förvaras där relikerna av både henne och dottern Katarina. I kyrkan finns flera träskulpturer av den Heliga Birgitta, många gravmonument och altarskåp, och man upplever en gripande, högtidlig känsla inför historiens flykt.
   Det gamla klostret, inrymt i Bjälboättens f.d. palats, är numera museum och har även använts som mentalsjukhus och hotell. Den Heliga Birgittas bönekammare finns där bevarad och den kista med hennes stoft, som fördes hem från Rom, där hon dog.
   På hemvägen gjordes uppehåll vid Vätterns väveri. En innehållsrik och minnesvärd dag fylld av historiska upplevelser.

18-23/5 2014 Buss till världsarvet Karlskrona med sightseeing (inkl det gamla örlogsvarvet). Nattfärja till Trestadområdet i Norra Polen med *****-igt hotell, guidade utflykter, museibesök, shopping.
För reseprogram klicka här. Bilder från resan finns här.

5/5 2015 I Maria Langs fotspår. Utflykt till Nora och Pershyttan.
Den 5/5 var en del av föreningens medlemmar på en uppskattad dagsutflykt till Nora. Vi fick åka i Charterbuss nya bekväma buss, som rattades av Henrik. Först fick vi en guidad vandring genom Maria Langs (Dagmar Langes) Skoga (Nora) med många mord i olika bevarade miljöer. Efter det intog vi en god lunch i två gamla restaurangvagnar i Pershyttans bergsmansby. Vid promenader efter maten kunde vi titta på kulturbyns olika byggnader såsom hjulhus, hytta, gårdar och sinnrika kraftöverföringar. Dagen avslutades med enskilda strövtåg i Nora centrum med t ex glassätning (NoraGlass). Vi kom hem just när det började regna. Några bilder från resan finns nederst på sidan.

17-21/5 2015 åkte 48 st medlemmar till f d Svenska Pommern i norra Tyskland med Rügen, Stralsund, Greifswald, Peenemünde, Swinoujscie, Ystad och Kristianstad som viktiga stoppställen. Ett antal bilder finns att titta på om du klickar här.

1/9 2015
gjorde föreningen en uppskattad utflykt till Skultuna Messingsbruk och Anundshögen. En god lunch på Skultuna Brukshotell kompletterade den fina miljön på det över 400 år gamla bruket. På eftermiddagen fick gruppen en entusiastisk guidning av området vid Anundshög strax öster om Västerås. Guide var Bengt Wallén med långvarig kännedom om platsens historia. Anundshögen är troligen från omkring år 1000. Vilken kung som ligger begravd där är okänt. Det finns flera skeppssättningar på området, som också har varit tingsplats. I en fint restaurerad skola från 1877, Badelunda Kyrkskola intill Badelunda kyrka, bjöds vi på eftermiddagsfika innan vi reste tillbaka till Värmland. Några bilder från resan finns nederst på sidan.

15/12 2015 gjorde föreningen en uppskattad utflykt till Lungsunds kyrka, där ett luciatåg från Lundsbergs skola presterade proffsig sång följt av Patrik Rydbeck (flöjt), Bo Bergkvist och Håkan Nordlöf (klarinett) som spelade musik, som passade väl ihop med den vackra kyrkan. Eftermiddagen avslutades med ett läckert julbord i Stallet på Lunedet.
Några bilder från dagen hittar du längst ner på sidan.

24-29/4 2016 åkte en nästan full buss med medlemmar till Holland. Parken Keukenhof, Haag och Amsterdam var höjdpunkterna under resan. En reseberättelse författad av Lena Bergkvist hittar du här. Bilder från resan tagna av Bo Bergkvist hittar du här eller klicka här.

24/5 2016 Den korta vårresan gick till tre Värmländska gårdar - Sillegården, Sahlströmsgården och Bovilgården. Resan var mycket uppskattad av de 53 deltagarna även om det ymniga regnandet under resans senare del tog ner humöret en aning. Bengt Sahlström guidade på Sillegården och Sahlströmsgården med många skratt bland publiken. På Bovilgården guidade Björn Vilson (son till konstnären Bo Vilson) och Leif Nygren (som besökte AS vid mötet på Odd Fellow-lokalen). Några bilder från resan får du fram om du klickar här.

6/9 2016 Den tidiga höstresan gick till Bredsjö Mjölkfår, Måltidens hus i Grythyttan och Herrgården med Qwarnen i Grythyttan. Dessutom guidning i Grythyttans centrum. Resan företogs i bra utflyktsväder i en av Vänerbuss bussar. Mycket duktiga guider gav oss många fakta kring utflyktsmålen och god mat och fika både på fm och em gjorde att resan blev mycket uppskattad. Bilder finns här.

25-26/10 2016 En bussresa till ABBA-muséet på Djurgården i Stockholm förenad med en skaldjurskryss med M/S Birka. Gullevi Sandling har skrivit en reseberättelse:
Vi var 59 Aktiva Seniorer som tog plats i bussarna för att åka till Stockholm. Vid 13-tiden var vi framme vid ABBA-muséet och där fick vi två timmar för att gå runt och titta på alla bilder, scenkläder och monitorer där medlemmarna i gruppen berättade bl a om hur deras respektive karriärer startat och hur de träffades. Björn berättade bl a att han förälskat sig i Agnetha redan innan de träffades. Även om det naturligtvis är gruppen ABBA som står i fokus så kunde man också både se och höra andra Eurovisionsvinnare. Vid olika stationer kunde man också höra hitlåtar från de senaste 100 åren. Själv hörde jag bl a Jussi Björling sjunga ”Ack Värmeland Du Sköna”, bara det en upplevelse. Efter två timmar kände vi oss nöjda med besöket och åkte in till centrala Stockholm för lite tid på egen hand. Regnet gjorde att de flesta hoppade in på närmaste galleria för att ta en fika eller shoppa lite.
Birka avgick 18.00 och precis då var det dags för oss att avnjuta skaldjursbuffén, så vi stod beredda med våra hyttnycklar, när personalen ombord tog bort avspärrningarna och vi fick tillgång till våra hytter. Vi ville förstås fräscha upp oss inför kvällens aktiviteter, men vi är ju dock aktiva seniorer så det fixade vi på en halvtimme. Skaldjursbuffén stod uppdukad och där kunde vi förse oss med hummer, krabba, kräftor, havskräftor, musslor, räkor, både rökta och kokta, ostron, laxröra, skaldjurssallad, hummersoppa osv. Vi lät oss väl smaka av alla delikatesserna. Mätta och belåtna kunde vi sedan roa oss på dansgolvet till Larz Kristerz orkester. Om man föredrog en lugnare variant fanns det möjlighet att bara sitta och lyssna på musik eller helt enkelt bara sitta och umgås över t ex ett glas med något gott i.
Efter frukostbuffén nästa dag erbjöds olika aktiviteter som musikquiz, SPA-behandlingar, shopping, casino eller varför inte eftermiddagsdans till Larz Kristerz. Nu hade regnet dragit bort och vi kunde beskåda den fantastiska skärgården, när vi sakta gled in mot Stockholm igen. Det var glada och nöjda Aktiva Seniorer som återkom till Kristinehamn på onsdagskvällen. Några bilder från resan finns här.

Den första resan till Lena och Gösta Linderholm i Stallarholmen och Strängnäs genomfördes 4/5 2017. Brita Olsson har lämnat följande referat:
Aktiva Seniorer har gjort en dagsutflykt med bl.a. Strängnäs som mål. Där bor konstnären Lena Linderholm och musikern Gösta Linderholm, och första anhalten var Lenas affär och lager i Stallarholmen. Lena skapar både porslin, textilier och bilder, allt präglat av stor fantasi och färgrikedom. Lunchen intogs på Megs Kök där Gösta underhöll med sång och småprat till kaffet. Hans vackra speciella röst håller än.
Avslutningen vid parets stora 1800-tals hus i Strängnäs gjorde ett stort intryck. I trädgården blommade mandelträden, och inomhus upplevde vi ett mycket personligt och ovanligt hem fyllt av antikviteter, konst, böcker, blommor, leksaker, kakelugnar, målargrejer och en uppstoppad svan. Ett hem som återspeglade ägarnas charm och generositet, och vi tog tacksamt emot deras gästfrihet och vänlighet. Det vackra vårvädret bidrog till att alla var överens om att ha upplevt en oförglömlig dag! På grund av det stor intresset ordnas denna resa även 18 maj.

11-16 jun2017 åkte en full buss med aktiva seniorer till Møre og Romsdal fylke i Norge. Här kommer en reserapport skriven av Brita Olsson:
Aktiva Seniorer har gjort en 6-dagarsresa (208 mil) i Norge med start på  Norsk Skogsmuseum i Elverum och övernattning på Fredrik Lööfs fjällhotell i Spåtind.
Nationalparken Jotunheimen med sin snöklädda, mäktiga fjälltoppar gjorde ett djupt intryck liksom det kända Geiranger, där vi bl.a. fick borda Hurtigrutten för en färd på världens mest berömda fjord upp till staden Alesund, vackert utspridd på öar ute vid Atlantkusten. Vi beundrade även den fina välskötta bebyggelsen med blommande trädgårdar och makalösa rhododendrumbuskar. Golfströmmens påverkan är tydlig.
Från Ålesund tog vi oss på slingriga vägar mot de mäktiga vattenfallen i Gudbrandsjuvet, vidare via den berömda Trollstigen med dess 11 nålsögesvängar ner mot Åndalsnes omgivet av fjälltoppar. Vår skicklige chaufför Sören fick verkligen visa sin körkunnighet i de trånga passagerna. Färden fortsatte norrut via färjor och tunnlar till det lilla fiskesamhället Bud i havsbandet.
Därifrån tog vi den berömda Atlanterhaavsveien, ett imponerande vägbygge med 11 broar över mängder av öar, till Kristiansund omgivet av vatten.
Dag fem var det dags att vända söderut via Oppdal och Dombås och genom Gudbrandsdalen till det ärevördiga hotellet Fefor, där överdådig middag väntade. Sista dagen i Lillehammer besökte vi Olympiastadion med hoppbacken där träning pågick, och Maihaugen, där guiden visade runt bland trehundraåriga hus med tidstrogna interiörer.
Resan blev mycket lyckad tack vare många faktorer. Ett bra upplägg med överväldigande vackra naturupplevelser, fina hotell med god mat, tursamt väder, och inte minst vår trygga chaufför Sören och vår kunniga guide Pelle och deras fina samarbete.
Allt skapade en trivsam stämning bland deltagarna, som var mycket nöjda och imponerade. Norge är verkligen värt att besöka!

Den 5/9 2017 gjorde en buss full med aktiva seniorer en dagsutflykt till Hagfors. Efter bussfika vid Ransäters hembygdsgård kom vi till Monica Zetterlund-museet i Hagfors. Monicas lillasyster Margareta, Leif och Jan, som guidade oss i museet, berättade inte bara om Monica Z utan också om Hagfors historia. En viktig del i den var den mycket livliga musikaktiviteten i staden med orkestrar, sångare och revyer. En central händelse var "Eldfesten" i månadsskiftet augusti-september. Efter god lunch på Brukshotellet begav vi oss till Järnvägs- och industrimuseet. Vi förflyttade oss bakåt i tiden till när den smalspåriga (891 mm) järnvägen NKlJ (Nordmark-Klarälvens Järnvägar) var i funktion. Järnvägens sträckning var Filipstad - Hagfors - Karlstad - Skoghall. Många gamla minnen bubblade upp hos oss. På hemvägen var det fikadags med goda kakor vid Lidgården utanför Sunnemo. Vädret var mulet men vi förskonades från regn. Deltagarna verkade vara mycket nöjda med utflykten. Några bilder finns nederst på sidan. (Hans Forsberg)

Den 12/12 2017 var det julavslutning med luciatåg i Lundsbergs kyrka och jullunch i Lunedet.
Brita Olsson skriver: Aktiva Seniorer har gjort en bussresa till Lundsbergs skolas kyrka, där Lucia med 13 tärnor framträdde med ett mycket stämningsfullt och värdigt program.
Efter glögg o pepparkakor utomhus styrdes kosan mot Lunedet och ett överdådigt julbord i trivsam och jullik miljö. En fin avslutning på säsongen.

Resa till Övralid och Godegård 22/5 2018 (Brita Olsson)
Aktiva Seniorer har gjort en kortresa till Verner von Heidenstams Övralid, som han lät uppföra 1925, och där han bodde till sin död 1940. Vi fick en guidad visning i den orörda bostaden, som har en vidunderlig utsikt över Vättern. Efter lunch på restaurang Karolinen besökte vi Godegård säteri, ett f.d. bruk anlagt på 1600-talet av Louis De Geer. En fint bevarad bruksmiljö med vagnsmuseum, visthus och 1700-tals köksflygel, men de gamla arbetarbostäderna är obebodda. Sevärdheten numera är landets största samling av svenskt porslin, kronologiskt ordnad. Det strålande majvädret förgyllde den intressanta utflykten.


28/5 - 2/6 2018
åkte en buss med aktiva seniorer till Danmark. Här kommer en resereportage skrivet av Ronny Bergh.

Undertecknad tillhör en kategori som har rätt att kalla sig ”aktiv”. Med hänsyn till årgången också ”senior”.  Enligt Svenska Akademiens ordlista så är det nog mer för att jag är ”äldre och erfaren” än att jag är aktiv i idrottsliga sammanhang. Nåväl, om man nu är aktiv så skall det ju hända någonting så därför har jag följt med en grupp från föreningen Aktiva Seniorer på en bussresa till Danmark under tiden 28 maj och 6 dagar framåt. Resan planerades i samarbete med styrelsen i vår förening och chauffören Sören Andersson från Vänerbuss. En lyckad kombination har det visat sig också från tidigare års samarbete.

Dag: 1.             Från Kristinehamn var den första dagens delmål Tjolöholms slott utanför Kungsbacka. Något som denna första resdag dag överraskande bjöd oss, var en rejäl åskskur som efter lång tids nästan tropisk värme kändes både overklig och uppfriskande när vi steg ur bussen. Slottet Tjolöholm ritades i engelsk Tudorstil av en arkitekt, Lars Wahlman och var färdigt 1904. Slottets välbevarade inredningar var för sin tid toppmoderna bekvämligheter såsom t ex rundspolande duschar och en av Sveriges allra första dammsugare, en koloss med en vikt på ett ton. Under vårt besök berättade den trevliga guiden historien om familjen Dickson och slottets tillblivelse. En god måltid i trevlig miljö på gångavstånd från slottet avslutade detta vårt första delmål.          Trots våra aktiva läggningar blev vi nu tvingade till passivitet då vi bekvämt tillbakalutade transporteras vidare av vår eminente chaufför Sören mot Skåne och Öresundsbron. Under tiden får vi då och då en geografi och historielektion av vår utmärkte guide Per Rosenqvist.     Under denna första resdag har vi Köpenhamn som slutmål där vi tar in på ett centralt beläget hotell där vi också intar en väl behövlig middag.

Dag: 2.            Efter tidig frukost, äntrar vi bussen för sightseeing i Köpenhamn där vi stannar till för att bl.a. se det kungliga residenset Amalienborg som började byggas i mitten på 1700-talet. Här ser vi oss omkring på den imponerande stora borggården innan vi också besöker platsen med ”Den lille havfrue”, skulpturen av brons som blivit något av Danmarks nationalsymbol där hon sitter nere vid strandkanten. Vi åker vidare med vår buss längs Öresund på den vackra Strandveien där vårt nästa mål är konstmuseet Louisiana cirka 5 km söder om Helsingör.  Här finns en mycket stor blandning av konst som säkert passar alla olika personliga tyckanden om vad som är konst eller inte. Sedan vi åter intagit vårt centrala hotell i Köpenhamn blir det en stunds vila före kvällens avslutande middag, som intas efter en promenad i den ovanligt varma kvällen, till restaurang Peder Oxe, belägen i ett hus med känsla av medeltid. Av Peder Oxe själv såg vi dock inte skymten men associationen uppstod kanske genom det vi serverades på våra tallrikar som angavs som oxfilé.

Dag: 3.       Sedan vi lämnat Köpenhamn går färden vidare mot ön Fyn men vi stannar först till i Roskilde, en historisk stad där det år 1658 slöts fred mellan Sverige och Danmark.  I Roskilde domkyrka ligger 39 danska kungar och drottningar begravda. Domkyrkan är också utsedd som ett av UNESCO:s världsarv.  Innan vi kommer till Fyn skall förstås bron över Stora Bält passeras. Långt innan denna bro byggdes lyckades den svenska armén ta sig över isen en vinterdag år 1658 och därmed besegra danskarnas armé som väntade på andra sidan. Nu åker vår buss obekymrat över bron och inga argsinta danskar kommer vi att möta på andra sidan.  Nästa stopp gör vi i Odense där vi besöker HC Andersens museum.  Efter Odense skall vi vidare mot Jylland sedan vi passerat ännu en bro över Lilla Bält. Här skall vi stanna i två nätter på hotell i närheten av Kolding. Detta hotell med känsla av ett värdshus är i gammal stil, två våningar med vasstak försett med takryttare och en viss del av inredningen i klassisk stil. Hotellets benämns som Kryb i Ly Kro. Här avslutar vi dagen med en god middag. Vid dessa gemensamma måltider ges också tillfälle att testa sin sociala kompetens tillsammans med sina bordsgrannar om man så vill.

Dag: 4.        Nu startar vi från hotellet för att göra ett besök i staden Ribe på västra delen av Jylland.  Ribe är Danmarks äldsta stad där vi gående guidas runt och får del av dess historia. Under åren som gått har staden med sitt låglänta läge drabbats av flera höga vattenstånd som markerats på en påle vid hamnen. Detta har förstås förorsakat stora skador men åtgärder har numera vidtagits för att motverka detta. Efter Ribe åker vi till nationalparken Vadehavet på Römö för en rundtur. Här finns en ofattbar stor och lång badstrand med så hård sand att man tillåts köra bil tills man stannar där det passar. Här fanns massor av bilar, husbilar och husvagnar placerade. Från hamnen i Havneby kan man ta färjan till tyska ön Sylt, men det får bli en annan gång. Nu blev det i alla fall ”bussfika” här innan vi lämnade Römö.    Med relativ närhet till tyska Flensburg gavs ett par timmars möjlighet att shoppa. Med tanke på en del varors avsevärt lägre skattesatser i jämförelse med Sverige gjordes nog en hel del inköp trots att vår krona sjunkit i värde mot Euron. En affärsresa kan man kanske säga om den utflykten.  Efter detta återvände vi till vårt natthärbärge där ännu en avslutande middag väntade oss.

Dag: 5.       Det är dags att lämna vårt läger Kryb i Ly Kro, med sikte mot nordvästra delen av Jylland. När vi passerat bron till ön Mors väntar oss ett besök i den stora fritidsanläggningen Jesperhus där vi skall ta del utav den enorma blomsterparken och huset med det tropiska djurlivet, där känslan av att befinna sig i en djungel snart infinner sig. Enligt vårt bestämda dagsprogram skall vi denna dag äta lunch ”på egen hand” vilket bokstavligt skulle vara jämförbart med ren lemlästning.  Nu räddas vi av våra färdledare Sören och Per som gjort egna inköp av olika sorters delikatesser. I denna fantastiska parkmiljö improviseras nu ett läckert buffébord med grönsaker och olika sorters kallskuret. För oss var det bara att sitta ner i denna del av parken som plötsligt förvandlats till en festplats. Detta blev nog definitivt något av resans höjdpunkt när det gäller måltider. Efter detta åker vi vidare efter Limfjorden där vårt nästa mål är staden Ålborg där vi kommer att göra vår sista övernattning innan hemresan. Det är ganska sent på dagen när vi tar in på hotell Scandic City men det blir några timmar att upptäcka centrala delen av Ålborg ändå. Alldeles intill hotellet, bakom Kulturcentrum ligger Kildepark där alla musikartister som uppträtt på Kulturcentrum fått plantera sitt eget träd och där en högtalare placerats så att man med en knapptryckning kan höra artistens egen inspelning. Ett 90-tal artisters träd finns nu här.  Bland alla internationellt kända kan man även lyssna till Sven-Bertil Taube och Lill Lindfors. Allt i denna resas sista ljumma sommarkväll i Ålborg.

Dag: 6.       Efter att vi denna morgon än en gång tagit del av det danska frukostbordet packar vi våra väskor i bussen för sista gången under denna resa. Planen är att ta färjan från Fredrikshamn till Göteborg men innan dess finns mer att upptäcka. En sådan given plats på norra Jylland är förstås Skagen. Här gör vi ett besök på konstmuseet där de s.k. Skagenmålarna finns representerade.  Här samlades på 1870-talet en grupp konstnärer från Danmark, Norge och Sverige. Det var det speciella ljusförhållandet som de fascinerades utav, vilket man också som lekman kan se när man betraktar alla målningar som detta museum har att visa. Efter detta besök återstod att välja något lämpligt ställe för resans sista lunch i Danmark. Nu var vi några stycken som tog sista chansen att primitivt, direkt på gatan i den gassande solen köpa en för Danmark klassisk ”Röd Pölse”. Det fick duga. Nu väntade bussen på oss för att ta oss den sista sträckan till Fredrikshamn där vi nu lämnade den danska jorden för en 3 timmars resa med havsutsikt. Från Göteborg betraktar vi nog den återstående resan till Kristinehamn mer som en transport än en sightseeing trots våra eminenta värdar Sören och Per vars medverkan gjort denna resa till en trevlig upplevelse för vår förening.

 

Resa till Lars Lerin-utställningen på Liljevalchs och minikryssning med M/S Cinderella 2-3/9 2018 (Brita Olsson).

Aktiva Seniorer har deltagit i en tvådagarsresa, som omfattade dels Lars Lerins utställlning på Liljevalchs konsthall dels en minikryssning med M/S Cinderella. Ett strålande, folkrikt Stockholm mötte oss, och vår utmärkta konstguide berättade att utställningen började planeras redan för fyra år sedan, då Lerin ville ha ett seriöst och allvarligt tema. Ett hundratal tavlor finns på plats och omfattar tiden 2002-2018. Varje rum har sitt motiv, t.ex. krigets Syrien, fåglar, landsbygdslandskap, arkiv med pärmar och böcker eller ödsliga hus. Förutom Lerins imponerande teknik slås man av det allvar, nästan svårmod, som tavlorna utstrålar. En förmån att ha fått se denna mästares största utställning.

Kaffe i Rosendals trädgård ute på lummiga Djurgården blev ett angenämt mellanspel, innan vi äntrade Cinderella och serverades en utsökt tvårätters middag. Det milda vädret och den lugna sjön gav ytterligare pluspoäng till denna sensommarresa.

 

Resa till Oscars med "Så som i Himmelen" och minikryssning med M/S Cinderella 28-29/10 2018 (Brita Olsson).

Aktiva Seniorer har gjort en lyckad tvådagarsresa söndag-måndag. Först såg vi musikalen Så som i Himmelen på Oscarsteatern i Stockholm. Musikalen bygger på den folkkära filmen med samma namn och känns lika gripande och medryckande. Många kända namn återfinns i rollistan, och det nya stjärnskottet Philip Jalmelid utmärkte sig särskilt genom sin vackra stämma.
Därefter äntrade vi M/S Cinderella, där en god middag och diverse underhållning väntade. Hemkomst måndag kväll med glada och nöjda deltagare.

 

Resa till Finland 19/5 - 24/4 2019

/nkpas190605finlandkarlwickstrom_5.jpg

/nkpas190605finlandkarlwickstrom_6.jpg

Tisdag 11/6 2019 Resa till Cesarstugan och Ryttmästarbostället (Brita Olsson) 

Bernhard Englund

Aktiva Seniorer har avslutat säsongen med en dagsresa till två ovanliga museer i Västergötland. Först till Cesarstugan vid Falköping, en anläggning med restaurang, teatersalong, handelsbod och ett historiskt vaxmuseum kallat Bondens År. Här vandrar man genom ett år, från vår till vinter, fyllt av händelser från 1930-40-talets Sverige. 50 vaxfigurer i naturlig storek, antika redskap och fordon, ger en levande bild av hur man arbetade och roade sig på landsbygden. Figurerna är otroligt välgjorda med så levande och uttrycksfulla ansikten, att man nästan väntar sig att de skall börja röra på sig.Ljus och ljudeffekterförstärker det hela.

Efter en god buffélunch fortsatte resan till Ryttmästarbostället vid Simsjön utanför Skövde. Där välkomnades vi av kavallerimajoren Bernhard Englund i karolineruniform vid huvudbyggnaden som är en rekonstruktion efter Erik Dahlbergs ritningar 1687. Bernhard Englund berättade att han varit intresserad av historia och militärhistoria sedan ungdomen och visade rummet med en av Sveriges största vapensamlingar. Men bakom det gamla ryttmästarbostället uppenbarade det sig fem ytterligare rum historiskt möblerade enligt olika epoker: barocken, den gustavianska, empiren etc. Varje rum hade en dold ingång, och man överraskades av mängden av alla utsökta möbler, lampor och föremål, så vackert arrangerade. En levande miljö utan montrar. Vi fann en dold skattkista bakom den oansenliga ursprungsstugan. Bernhard Englund har nu överlåtit sitt livsverk till en ideell förening, men guidar själv på sitt oefterhärmliga sätt med en hel del humor blandad med svordomar.

Med bussfika även på hemresan avslutades den intressanta färden. Som ordföranden Lena Bergkvist uttryckte det: Det kändes som en solskensresa, även om vädret inte var perfekt hela tiden.

4/9 2019 Resa till Dalslands kanal (Brita Olsson)

Aktiva Seniorer har gjort en heldagsutflykt per buss och båt. Resan gick västerut mot Dalsland med uppehåll för busskaffe vid den vackra rastplatsen Edslan. I Baldersnäs fick vi möjlighet att promenera i den stora parken runt herrgården innan vi gick ombord på kanalbåten Storholmen. Hon är 120 år och den äldsta turbåten som trafikerar Dalslands Kanal och ägs av familjen Holmedahl.

Dalslands Kanal och akvedukten vid Håverud anlades 1865-68 av Nils Ericson. Längden är 250 km, varav bara 12 km är grävd kanal. Den har 31 slussar fördelade på 17 slusstationer, och den unika akvedukten räknas som ett kulturarv. Under den tre timmar långa resan till Håverud passerades 11 slussar, en ny och spännande upplevelse för de flesta av oss. En god lunch med varmrökt lax serverades ombord, och dessemellan njöt vi av den vackra utsikten. Tyvärr slog vädret om till regn, då vi närmade oss Håverud, vilket medförde att det planerade uppehållet där fick utgå. Busskaffet intogs i Åmål, och hemkomsten blev tidigare än beräknat. Men trots regnet på slutet var vi nöjda och kände att vi fått uppleva en mycket ovanlig sjöresa.

Några bilder från resan till Nora 5/5 2015 (Hans Forsberg).

 /nora-pershyttan.jpg
  Den ena gruppen med vår Maria Lang-guide framför kyrkan.

/nora-pershyttan-2.jpg
  En av de idylliska gatorna i Nora.

 /nora-pershyttan-3.jpg
  Kommissarie Christer Wijks hem. 

/nora-pershyttan-4.jpg
  Göthlinska gården i Nora.

/nora-pershyttan-5.jpg
  Hjulhuset och museet i Pershyttan.

/nora-pershyttan-6.jpg
  God lunch i restaurangvagnen i Pershyttan.

/nora-pershyttan-7.jpg
  Stånggång, vattenränna och hytta i Pershyttan.

 /nora-pershyttan-8.jpg
  Domaregården, Pershyttan.

 

Några bilder från resan till Skultuna och Badelunda.

Tisdag 1/9 2015 (Hans Forsberg) 

/brannugnsbron_lr.jpg 

Brännugnsbron i Skultuna med stenkistor.

/brannugnsbron_2.jpg

Brännugnsbron sedd från Brukshotellet.

/bengt-wallen.jpg

Vår kunnige guide vid Anundshögen Bengt Wallén.


/runsten.jpg

Runstenen vid Anundshög.


/skeppssattningar.jpg

Några av skeppssättningarna sedda från Anundshögen.


/badelunda-kyrkskola.jpg

Badelunda kyrkskola.


/badelunda-kyrka.jpg

Badelunda kyrka.

 

Några bilder från resan till Lungsund och Lunedet.

Tisdag 15/12 2015 (Hans Forsberg) 

 /lungsund-lunedet-151215.jpg

Lungsunds kyrka.

/lungsund-lunedet-151215-2.jpg

Luciakören från Lundsberg.

/lungsund-lunedet-151215-3.jpg

Patrik Rydbeck, Bo Bergkvist och Håkan Nordlöf.

/lungsund-lunedet-151215-4.jpg

Patrik Rydbeck och Håkan Nordlöf låter sig väl smaka i Stallet på Lunedet.

/lungsund-lunedet-151215-5.jpg

Lena Bergkvist berättar om kommande aktiviteter.

 

Några bilder från Stallarholmen och Strängnäs 18/5 2017 (foto: Hans Forsberg).

 /p1000662.jpg
Fikapaus vid Högsjön.

/p1000666.jpg
Lena Linderholm berättar i affären i Stallarholmen.

/p1000669.jpg
Några av Lenas verk.

/p1000678.jpg
Gösta Linderholm underhåller på Megs Kök & Trevligt med assistans av AS-kören.

/p1000680.jpg
Lena tar emot i Strängnäs.

/p1000684.jpg
Mandelträden utanför Linderholms vackra bostad.

/p1000690.jpg
Mandelträdets blommor.

/p1000693.jpg
Den uppstoppade svanen.

/p1000695.jpg
Den pampiga kakelugnen.

/p1000701.jpg
Lenas rum.

/p1000703.jpg
Utsikt mot domkyrkan från den inglasade altanen.

/p1000712.jpg
Lena och Lena och Gösta.

/p1000714.jpg
Hela gruppen fick inte plats på en bild.

/p1000715.jpg
Här är resten av gruppen.

/p1000717.jpg
Glasspaus vid Strömsholm.

Några bilder från resan till Norge 11-16/6 2017 (foto Bo Bergkvist).

/dsc_0121.jpg
Trollstigen.

/dsc_0184.jpg
Fikarast.

/dsc_0185.jpg

 

Några bilder från Hagforsresan 5/9 2017 (foto: Hans Forsberg).

 Ransäter
Fikapaus vid Ransäters hembygdsgård.

MonicaZ_1
Leif berättar om Hagfors och Monica Zetterlund.

Margareta
Margareta, Monicas lillasyster.

Monicas skivor
Monica Zetterlunds skivor.

Monicas andra finklänning
Monicas andra finklänning.

Julika och Jan
Våra reseledare Julika och Jan.

Uddeholmaren
Uddeholmaren med två passagerare på Järnvägsmuseet.

Elisabeth, Lars och ett lokbiträde.
Elisabeth, Lars och ett lokbiträde. Klart för avgång!

Kerstin med barn och hund på perrongen
Kerstin med barn och hund på perrongen.

Fika vid Lidgården
Fikapaus vid Lidgården, där man också kunde shoppa.

 

Resa till Övralid och Godegård 22/5 2018 (Brita Olsson, foto Hans Forsberg)

Aktiva Seniorer har gjort en kortresa till Verner von Heidenstams Övralid, som han lät uppföra 1925, och där han bodde till sin död 1940. Vi fick en guidad visning i den orörda bostaden, som har en vidunderlig utsikt över Vättern. Efter lunch på restaurang Karolinen besökte vi Godegård säteri, ett f.d. bruk anlagt på 1600-talet av Louis De Geer. En fint bevarad bruksmiljö med vagnsmuseum, visthus och 1700-tals köksflygel, men de gamla arbetarbostäderna är obebodda. Sevärdheten numera är landets största samling av svenskt porslin, kronologiskt ordnad. Det strålande majvädret förgyllde den intressanta utflykten.

/ovralid180522.jpg
Bron över Hammarsundet. Platsen för bussfikat.

/ovralid180522-8.jpg
Heidenstams Övralid.

/ovralid180522-15.jpg
En av våra guider.

/ovralid180522-3.jpg
Utsikt från ett av gästrummen.

/ovralid180522-5.jpg
Heidenstams skrivbord.

/ovralid180522-6.jpg
Biblioteket med radion.

/ovralid180522-7.jpg
Brita Olsson under körsbärsträdet.

/ovralid180522-12.jpg
Godegårds säteri. Huvudbyggnaden.

/ovralid180522-9.jpg
Vår guide på Godegård.

/ovralid180522-10.jpg
Aktiva seniorer på väg till porslinsmuseet.

/ovralid180522-11.jpg
En liten del av porslinsmuseet

/ovralid180522-13.jpg
Barnvagga med inbyggd toa i gamla köket.