Reseberättelse Estland-Lettland

En grupp från Aktiva Seniorer besökte Estland och Lettland 12-17 maj 2013. Här kommer en reseberättelse författad av Hans Forsberg. Bilder från resan kan du se om du klickar här.

Resa till Estland-Lettland med Aktiva Seniorer.

 En grupp från Aktiva Seniorer har besökt Estland och Lettland. Vi började resan med buss och båt till Tallinn. I Tallinn fick vi under en rundtur med vår kunnige, svensktalande Estlandsguide Ivar se den vackra Kadrioruparken och Sångarfältet där tusentals sångare från Estlands alla hörn samlas vart femte år och som hade betydelse för den sjungande revolutionen 1988-1991. Bussen passerade genom områden med ofta dåligt underhållna, stora bostadshus till stor del bebodda av den betydande ryska minoriteten och genom villaområden med typiska estniska trähus. En promenad från Domberget med bl a Alexander Nevskij-kyrkan och stadsmuren förde oss ner till den svenska församlingens kyrka med ett litet museum i källaren. Fortsatt promenad i Gamla Stan visade många vackra hus.

Nästa dag färdades vi österut på den platta kalkstensplatån till Narva i Estlands nordöstra hörn. Vi gladdes åt den stora mängden gullvivor. Tyvärr tillkom också stora slagghögar med bruten oljeskiffer. Vi passerade igenom staden Sillamäe, som byggdes upp för det ryska atomprogrammet med uranbrytning och enbart beboddes av ryssar. Staden fanns inte på några kartor under det kalla kriget. Vid Sinimäe stod ett mycket blodigt slag 1944 som ryssarna förlorade mot tyskar-ester. Som vedergällning bombade ryssarna den gamla barockstaden i Narva, som delvis var från svensktiden under 1600-talet.

I Narva besökte vi den stora fästningen belägen intill floden Narva. Från tornet har man fin utsikt över till den ryska sidan och över den inte så vackra staden, som till 97 % är befolkad av ryssar. I en liten park med utsikt över floden finns ett svenskt lejon, som är en mindre kopia av bronslejonen på lejonbacken vid slottet i Stockholm. Lejonet är ett minnesmärke över slaget vid Narva år 1700 (där ryssarna besegrades av Karl XII) och uppsatt till 300-årsminnet.

Vid Östersjökusten finns en gammal badort med lång sandstrand, Narva-Jöesuu, som vi passerade igenom. Därefter styrde vi söderut genom ett område med mycket sumpmarker innan vi kom till den stora sjön Peipus. I den lilla orten Mustvee bor många gammaltroende ryssar, som kom hit redan på 1600-talet. Slutstation för dagen var universitetsstaden Tartu (Dorpat), där universitetet grundades 1632 av Gustaf II Adolf.

Nästa dag inleddes med en busstur genom Tartu med många vackra byggnader, som vi kunde titta närmare på vid en promenad på Domberget med bl a ett vackert hus med en gammal anatomisk teater och olika institutioner. Nedanför Domberget passerade vi den imponerande universitetsbyggnaden, Johanneskyrkan med unika terrakottaskulpturer och det vackra rådhuset med omkringliggande 1800-talsbebyggelse. Tartu är en välhållen, atmosfärrik stad.

På resan mot Riga passerade vi skidorten Otepää med ett tilltalande kulligt landskap. Lunchen intogs i en Windsorliknande slottsbyggnad, Sangaste. På ganska dåliga vägar i Lettland tog vi oss fram till ett Riga med mycket tät trafik. Efter övernattning blev det rundtur med bussen i ett Riga med många vackra byggnader innan vi tog en promenad genom Gamla Stan. Medeltida byggnader blandades med mycket vackra hus från Jugendtiden i början av 1900-talet. En gammal port från svensktiden på 1600-talet kallas Svenskporten. Efter promenaden tittade några av oss på de fem kolossalt stora saluhallarna, som utnyttjas flitigt av Rigaborna, innan det var dags att med båt och buss återvända till Kristinehamn efter en mycket givande resa.